ANPR-camera’s maken Vlaanderen veiliger

Door Koenraad Degroote op 24 januari 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Verandering
Beveiligheidscamera

Sinds 2016 beschikken de Vlaamse politiezones over 698 mobiele en vaste camera’s voor nummerplaatherkenning (ANPR). Vlaanderen is daarmee de koploper want Wallonië telt er slechts 14 en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest amper 10. Deze ANPR-camera’s doen trouwens meer dan enkel verkeersinbreuken vaststellen. “Met dit systeem binden we ook de strijd aan tegen terrorisme en rondtrekkende dievenbendes”, stelt Kamerlid Koenraad Degroote.

Het ANPR-cameraschild aan de autosnelwegen bij de grensovergangen is intussen al in werking. Die camera’s werden gekoppeld aan de camera’s van het Agentschap Wegen en Verkeer. Dit voorjaar start de tweede fase van het ANPR-schild. Het wordt dan uitgebreid naar de autowegen, ringwegen en kritieke infrastructuren. Tegen 2019 zou het systeem geïntegreerd moeten zijn met de lokale en federale politie.

“Het ANPR-cameraschild is een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het terrorisme”, besluit Koenraad Degroote. “Voor politiediensten wordt het nu een stuk makkelijker om criminelen op te sporen en daders te identificeren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is