HyCap stuit op zijn limieten

Door Koenraad Degroote op 10 november 2016, over deze onderwerpen: Federale politie, Lokale politie, Veiligheid

De voorbije maanden weigerden lokale politiezones massaal om manschappen af te staan aan collega’s die handen tekort komen. Volgens N-VA Kamerlid Koenraad Degroote is dit systeem niet meer houdbaar.

 

Met de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis is het al maanden alle hens aan dek bij de politie. Om snel te kunnen bijspringen waar er handen tekort zijn, houden de lokale politiezones zo’n 20.000 à 25.000 manschappen in reserve. Daar krijgen ze geld voor vanop het federale niveau, maar in ruil zijn ze wel wettelijk verplicht om bij te springen waar dat nodig is. Wie weigert, riskeert in theorie zelfs een financiële sanctie.

Toch weigeren lokale korpsen de laatste maanden massaal om nog volg uit te lenen. “Waar in het verleden jaarlijks een honderdtal formulieren werden ontvangen, bedraagt het aantal momenteel reeds meer dan 1.800”, weet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Ongetwijfeld heeft dit te maken met een aantal factoren zoals de terrorismedreiging, de gevangenisstaking en transmigratie, waarbij veel inzet van de politiediensten werd en wordt gevraagd gedurende een lange periode”.

Vooral de federale politie krijgt het deksel op de neus: 1.058 keer was het njet aan haar gericht, bijvoorbeeld voor bewakingsopdrachten op de luchthaven van Zaventem of in de metro van Brussel. Maar ook 788 lokale korpsen moesten niet op zulke versterking rekenen. Dikwijls wordt er bij de weigering dan ook aangevoerd dat de zone geen capaciteit meer beschikbaar heeft of dat basistaken anders in het gedrang komen. In Vlaanderen is het reservepotje dan ook zo goed als leeg: volgens N-VA Kamerlid Koenraad Degroote schiet er nog maar 2 procent aan zulke back-upmanschappen over.

Het zeer hoge aantal weigeringen is volgens Jambon een duidelijk signaal dat het huidige solidariteitsmechanisme binnen de politie “zijn beperking heeft en niet in staat is een antwoord te bieden op een periode van langdurige crisissen”. Ook de politiebonden vinden het 25-jaar oude systeem aan herziening toe. 

 

Bron: Belga

Vermeld in: De Morgen, Gazet van Antwerpen, Knack.be, Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, Metro Time

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is