Optima moet gemeenten meer dan 10 miljoen euro

Door Koenraad Degroote op 27 september 2016, over deze onderwerpen: Lokale besturen

Het faillissement van Optima Bank treft veel meer gemeenten dan aanvankelijk gedacht. Maar liefst 99 gemeenten en OCMW’s. Daar zijn ook enkele kerkfabrieken bij. Wijnegem (3,1 miljoen), Dentergem (1,3 miljoen) en Boortmeerbeek (0,61 miljoen) zijn de bekendste. De gemeente is dan ook zijn volledige inleg kwijt, want men kan niet terecht bij het garantiefonds. Het gaat om meer dan 10 miljoen.

De bank greep daarbij zelfs naar ‘beleggingen op maat’ om gemeenten te overtuigen het schepencollege te omzeilen. Zo’n product liet geld dat voordien onmiddellijk opvraagbaar was, één jaar vast te zetten, zonder dat het schepencollege dit wist.

Burgermeester Koenraad Degroote (N-VA) van Dentergem is dan ook misnoegd om het feit dat ze helemaal niets wisten van dat verbod van de Nationale Bank. Burgermeester Degroote zegt dat de gemeenten nooit in kennis werden gesteld door de toezichthouder van het verbod waaronder optima viel. Dentergem bankierde al sinds 2003 met destijds Ethias Bank. Toen het in 2015 intekende op een termijnrekening op maat dacht de gemeente dat er geen vuiltje aan de lucht was. “Nu vermoeden we dat Optima Bank, toen ze haar bankactiviteiten moest afbouwen van de Nationale Bank, haar klanten terugbetaalde met geld van de gemeenten” aldus Degroote.

Burgermeester Degroote springt in de bres voor de gemeenten

Burgermeester Koenraad Degroote is niet van plan om zich hier zomaar bij neer te leggen. “We hadden als bestuur op geen enkel moment weet van de praktijken waaraan Optima wordt gelinkt”, zei hij. “Net als private spaarders zijn wij ook de dupe van deze zaak. Ons banktegoed is eigenlijk belastinggeld en dus hoop ik dat we dat maximaal kunnen recupereren. Het garantiefonds is voor ons als openbaar bestuur helaas niet van toepassing, maar we hebben wel een procedure opgestart om op een andere manier ons geld te recupereren.”

Dentergem blijft schuldenvrij

Het geld van de gemeente is voor het overige goed verspreid bij zes banken. Negen procent van dat geld stond bij Optima. Burgermeester Degroote benadrukt dan ook dat dit geen invloed zal hebben op de dienstverlening en het dagelijks bestuur in Dentergem. Tevens voegt hij eraan toe dat de gemeente schuldenvrij is en niet in de rode cijfers komt te zitten, moest het alsnog mis gaan.

(Pascal Dendooven voor De Standaard, 21 september 2016)
(HLN, 1 juli 2016)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is